Vertragen om vooruit te komen

Waar een les op school van je dochter al niet goed voor is. Tijdens het avondeten kwam de evolutie theorie ter sprake en doken we samen in de geschiedenis van Charles Darwin. Vijf jaar lang was hij op ontdekkingsreis met het zeilschip HMS Beagle. Het vertrok in 1831, maar pas in 1835, bij aankomst op de Galapagos eilanden, begint Darwin met het formuleren van zijn natuurlijke selectie theorie. Het zal nog twintig jaar duren voordat hij zijn baanbrekende boek On the Origins of Species publiceert.

Snel, sneller, snelst

Quick fixes, hacks, flits bezorging. In tien stappen succesvol, in drie maanden een omzet van een ton. Je kent ze vast wel deze boodschappen.In tegenstelling tot wat onze huidige cultuur ons doet geloven, is vooruitgang een proces dat vaak langzaam verloopt. Vroeg of laat krijgen we te maken met plateaus en barrières in ons leven. Maar wat lijkt op stilstand hoeft dat niet te zijn, misschien zie je de resultaten van je inspanningen alleen nog niet.

Allemaal leuk en aardig in theorie, maar in werkelijkheid kunnen plateaus bijzonder frustrerend zijn. Zit je vast? Vraag je dan het volgende af:
Doe je wat je doet omdat je gericht bent op externe resultaten?
Kun je zonder het feel-good gevoel van constante vooruitgang?
Lukt het je om de eindeloze stroom tips, hacks en snelle oplossingen te negeren waar we mee doodgegooid worden?

Antwoorden op deze vragen kunnen je helpen succes op de lange termijn te ervaren. Succes van de ene op de ander dag bestaat niet. Vaak denken we dat groot succes gelijk staat aan grote stappen nemen.

1%

In het boek “Atomic Habits” vertelt auteur James Clear hoe verbeteringen van slechts 1% op de lange termijn veel zinvoller kan zijn. De effecten van kleine gewoonten of acties nemen in de loop van de tijd toe. Doorbraakmomenten zijn vaak het resultaat van vele kleine stapjes, die nodig zijn om een grote verandering teweeg te brengen.

Klein beginnen is vaak moeilijker dan we denken, het liefst willen we meteen groot resultaat zien. Als dit uitblijft, worden we ongeduldig en voelen we een sterke drang om iets – wat dan ook – te doen om onze vooruitgang te versnellen. Maar vaak is niets doen het beste: op koers blijven, gaandeweg bijsturen en de dingen in hun eigen tijd laten ontvouwen.

Hoe kun jij 1% waarde toevoegen aan je leven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share